Polštáře a přikrývky

Bolesti hlavy, krční páteře a ramenních kloubů jsou v dnešní době velmi časté a tyto problémy ovlivňuje i poloha hlavy vůči krční páteři a trupu při spánku.

Význam tohoto poznatku umocňuje i skutečnost, že akutní bolesti v oblasti krční páteře a hlavy vznikají často po nočním odpočinku a také vystřelující bolesti do horních končetin bývají nejhorší právě v noci.

Je tedy nesmírně důležité zajistit a udržet v rámci léčby a prevence bolestivých stavů v oblasti hlavy, krční páteře a ramenních kloubů optimální postavení hlavy a celé krční páteře při spánku.

Jak zajistit správnou polohu hlavy při ležení to je velmi častá otázka, na kterou neexistuje univerzální odpověď, stejně jako neexistuje univerzální poloha pro zdravý spánek.
Musíme vždy vycházet z individuálních odlišností každého jedince daných věkem, stavbou těla, váhou, výškou i dalšími dispozicemi.

Obecně však určitá pravidla přece jen existují:
• musíme udržet hlavu a krční páteř v neutrální poloze
• hlava a krční páteř nesmějí být v záklonu ani v předklonu
• v případě ležení na boku nesmí být hlava a krční páteř v úklonu a rotaci

Jako jeden z účinných prostředků lze využít i ergonomické polštáře. Jejich zpevněná konstrukce pomáhá stabilizovat postavení hlavy vůči páteři a odstraňuje tak návyky, způsobující některé bolestivé stavy.