Kvalitní ložní prádlo

Na pultech obchodů často svádějí boj s lákavým obalem ložního prádla. Pokud se však podíváme blíže na informace o jejich složení, zhrozíme se. Ne vždy nám obaly prozradí, kde se skrývá náš favorit.

Rozšířená nabídka ložního prádla ze zahraničí vytvořila mezi spotřebiteli "stáje" příznivců jednotlivých značek. No co: jiný kraj, jiný mrav. Z klasicky používaných středoevropských rozměrů 70 x 90 a 140 x 200 cm přecházíme na cizokrajné zvyky. Zatímco seveřané si oblíbili menší rozměry polštářů, které jsou mimochodem zdravější, protože nezasahují až na zádovou část, jižané si rádi lebedí ve velkorysejších rozměrech. Temperament a mentalita se nezapřou ani u přikrývek. Horkokrevní Italové se rádi podělí o místo pod společnou přikrývkou s dvojitou velikosti 200 x 220 cm. Ze západu k nám vítr přivál i jiný zvyk. Parádit postele nejen praktickými kousky, ale i oporou pro oko. Do bohatě prostřené postele láká mix barevných polštářků určených jen tak na parádu či odpočinek od rozměrů 40 x 40 až po klasické rozměry 70 x 90 cm.

Číslice napoví
Pokud jste si dosud vybírali povlečení pouze podle dezénu, je načase změnit priority. I při této komoditě platí, čím vyšší kvalita, tím delší životnost. A jak poznáte kvalitu na první pohled? Pozorně si prohlédněte údaje na obalu. U hladkého plátna se kvalita pozná podle gramáže. Zboží za poměrně nízkou cenu vykazuje gramáž do 125 g/m2. Velmi kvalitní ložní prádlo s vysokou užitnou hodnotou je v rozmezí 140 až 145 g/m2. Záleží vám i na pocitu z dotyku s prádlem? Vybírejte tedy nejen podle oka a kvality, ale i na základě dotyku. Jen ten vám napoví, jaký materiál je pro vás příjemný. Samozřejmě záleží i na ročním období. V létě působí nejpříjemněji chladivý satén, v zimě zase flanel. Hleďte však také na nasákavost materiálu, hlavně pokud se často probouzíte zpocení. V takovém případě oceníte například bavlněný krep s nemačkavým povrchem.

Záleží i na obsahu
Nejen krásné povlečení zaručuje pohodu v posteli. Nepodceňujte ani obsah ložního prádla. I to má splňovat požadavky kvality a hygieny. Zatímco někteří stále nedají dopustit na výplně polštářů a přikrývek z peří, jiní přešli na vyšší úroveň výplně z umělého dutého vlákna. Klasici si pochvalují přirozené formování péřových polštářů při všech polohách v spánku a odvádění vlhkosti, modernisté oponují pevnější oporou hlavy a udržováním původního tvaru. Nuž ověřovat tvrzení obou stran musíte na vlastní kůži. Nebo přejdete na nejnovější materiály z visko-elastické pěny?