Jak vybrat kvalitní postel?

Jedním z našich cílů je cítit se dobře, dosáhnout tělesnou i duševní harmonii. K tomuto pocitu přispívá výraznou měrou spánek - klidný a zdravý. Prostředí ložnice a samotná postel jsou činiteli ovlivňujícími jeho kvalitu.

Přibližně třetinu svého života prospíme. Spánek potřebujeme k životu. Jeho délka je však individuální a věkem se mění. Novorozenec spí dvacet hodin denně, s přibývajícími léty počet "prospaných" hodin klesá na šest. Například Napoleon vystačil průměrně se čtyřmi hodinami. Kratší, ale kvalitní nerušený spánek je hodnotnější než delší, ale neklidný, rušený různými faktory.

Moderní postele
Jsou nábytkem, který v sobě spojuje tvarovou dokonalost s promyšlenou funkčností a kvalitními materiály s použitelností. Do ložnice vnášejí pečeť originality. Usínání na nich je stejně příjemné jako probouzení do nového dne. Navzdory tvarové rozmanitosti převažuje u většiny značkových výrobců stejný trend: jasné linie, rovné tvary a ušlechtilá zdrženlivost. Nezapomíná se přitom na pohodlí. O to se starají vyvážené kombinace materiálů. Pečlivě volené kontrasty - rovné a zaoblené, tvrdé a měkké, bílé a barevné, tvoří zajímavý celek. V zásadě platí, s určitými omezeními, že dovoleno je, co se líbí. Od klasického dřevěného rámu přes kovanou postel až po futuristické kombinace kovu a dřeva. V trendu jsou světlé, ale i tmavé odstíny dřeva, kovové efekty, kontrastní akcenty.

"Ložní" design
Postele jsou většinou nižší a někdy se zdá, jakoby se vznášely v místnosti. I přesto, že menší výška je poznávacím znakem moderních postelí, neměla by být překročena minimální výška. Třiceticentimetrový odstup od podlahy je nezbytný, aby zabránil abnormálnímu nadměrnému víření prachu. Ložní zásuvky na odkládání ložního prádla jsou sice praktické, ale dnes jsou "out". Důvody jsou nejen estetické, ale i zdravotní: zásuvky pod postelí omezují cirkulaci vzduchu kolem spícího a zabraňují větrání matrací.

Mnoho užitečných detailů dělá z postele místo nejen na spaní. Rafinovaně konstruované opěrky hlavy zvou na čtení. Jedním pohybem lze jejich sklon změnit. Díky speciálním držákům se zde dá i pohodlně psát, snídat, pracovat s PC. Z postele nemusíte vylézt celou neděli. A nemusíte v ní jen spát. Z ložnice se stále více stává multifunkční místnost, čemuž se přizpůsobuje i design postelí. Velkoryse řešené záhlaví poskytují prostor pro umístění DVD, hi - fi věží, notebooku, knih, různých doplňků. Postele mají ve své výbavě přídavné stolky, které se montují na rám postele a slouží k odložení knihy, PC, šálku s čajem a pod.

Kolem postele má být místo na volný pohyb. Pro velikost postele platí zásady, že má být o dvacet centimetrů delší než její uživatel. Šířka postele pro jednoho má být jeden metr, dvojitá, nebo takzvaná manželská postel, minimálně 1, 8 metru. Důležité je také její umístění v pokoji - nikdy by neměla stát přímo proti dveřím.

Postel jako systém
Zda se nám spí dobře nebo špatně, není ve většině případů žádný osud, ale otázka kvalitní postele a jejího správného umístění v prostoru. Postel - to není jen rám, to jsou i matrace a rošt, na kterém jsou uloženy. Dobrá postel vhodná pro každého neexistuje. Každý má jiné potřeby, jiné nároky, podle nichž je třeba postel vybírat. Dnes propagovaný wellness-trend je tématem nejen během dne, když jsme v bdělém stavu, ale i v noci. Tak jako dostatek pohybu, správná životospráva, i kvalitní postel přispívá k udržování zdraví. Dobře se vyspat, vstát ráno odpočinutý, s dobrou náladou, ne "jako rozlámaný", je jedním z předpokladů dobrého zdraví.

Těm, kteří citlivě reagují na rušivé vlivy takzvaných geopatogenních zón se doporučují postele bez kovových prvků.

Zdraví posílit i ve spánku
Základem zdravého a vydatného spánku je laťový rošt ve spojení s dobrou matrací. Jejich úkolem je zajistit, aby páteř byla během spánku ve své přirozené poloze. Ramena a pánev musí mírně klesnout do matrace, zatímco část pod pasem a nohy jsou podpírány. Váha těla má být na matraci pravidelně rozdělena a nikoli koncentrovaná na některá místa. Tak se zabrání tlaku na ramena a boky, jakož i nesprávnému zakřivení páteře. To neznamená ale nic jiného, ​​než potřebu najít si svou vlastní vhodnou matraci.

Rozhodnutí pro konkrétní typ matrace má následovat, až když si vyzkoušíte, jak se vám na ní leží. Matrace však kromě funkce opěrné a funkce rovnoměrného rozkládání váhy plní i další úkoly. Během spánku se uvolní z lidského těla asi půl litru vody a škodlivých látek, které matrace přijímají a znovu musí uvolnit do ovzduší. K tomuto účelu jsou vhodné matrace z přírodních materiálů - kokosové vlákno, latex, len.

Kvalitní laťové rošty perfektně splňují ergonomické a ortopedické požadavky. Laťky reagují na pohyb a tlak a umožňují lépe vyniknout přednostem zdravotních matrací. Nastavitelné rošty se těší stále větší oblibě. Díky tomu, že se sklon hlavy a nohou dá nastavit, slouží postel nejen jako místo na spaní, ale také jako místo pro pohodlný odpočinek a relaxování, například na čtení nebo sledování televize. Rošty se regulují mechanicky nebo mají elektronické ovládání.

Zajímavou alternativou ke stávajícím "ložním systémům" jsou vodní postele. Matrace naplněné vodou jsou příjemně teplé a přizpůsobují se každému tělu. Člověk na nich necítí žádný odpor kladený matrací, ale jen mírný protitlak a jemný, kolísavý pohyb. Pevnost se dá nastavit a měnit. Přidáním množství vody se tvrdost ležení zvýší, ubráním tělo klesne víc do matrace. Termostat reguluje teplotu v rozhraní dvacet až třicet sedm stupňů Celsia. Elektrický proud se dá přes noc vypnout.

Dobrá postel je investicí na dlouhá léta, investicí do vlastního zdraví. Proto se při jejím výběru třeba zaměřit nejen na její design, ale také na to, co není vidět a co má zásadní vliv na náš spánek.