Kvalitní matrace = kvalitní spánek

Základem pro spokojený a zdravý spánek je kvalitní matrace. Ocení ji zejména naše tělo, které si po namáhavém pracovním dni potřebuje dopřát odpočinek a celkovou regeneraci.

Právě s matracemi se setkáváme denně, když si leháme do naší postele. Jsou klíčové pro klidný spánek. Zdravý spánek zajišťuje regeneraci svalů, kloubů, ale hlavně kvalitní odpočinek, který určitě potřebuje v dnešní uspěchané době každý z nás. Staré a moudré pořekadlo říká to, že jak si ustele, tak budeme spát. A proto bychom při výběru matrace měli dbát nejen na jeho složení, ale také na podklad, na kterém budeme ležet. Při jeho výběru je totiž důležité zda bude na pevné podložce nebo na některém typu roštu, ať už na pevném nebo polohovém.

Velmi důležité je sledovat i výšku matrace, její tuhost a také to, pro koho je matrace určena. V obchodech najdeme různé druhy matrací a proto i samotný výběr je pro lidi dost složitý, protože nemusí vědět, pro kterou matraci se rozhodnout. Existuje několik pravidel, kterými bychom se při výběru správné matrace měli řídit.

Pro malé děti, zhruba do deseti let netřeba kupovat matrace, které se skládají z několika zón. Dítě není velmi velké a tak by ani tyto zóny neměly význam pro jeho růst a ani pro správnou oporu páteře. Velmi výhodné jsou sendvičové matrace, které se skládají z více druhů pěn, nebo přírodních kokosových desek. Pro dorůstající děti jsou určeny matrace, kterou jsou snadno odvětrávány, nebo mají masážní funkci a jsou složeny z tuhých materiálů. Dokonalá matrace by se měla skládat ze studené pěny, 3 D vlákna a z přírodních materiálů jako je kokosové vlákno nebo latexová pěna.
Velmi vhodné jsou také čisté latexové matrace - ty splňují všechny předpoklady pro dobrý a kvalitní spánek. Dobré jsou i matrace rozdělené do jednotlivých zón, které zaručí dorůstajícím dětem dokonalý odpočinek a dostatečnou oporu pro jejich tělo.

Pokud se rozhodujeme pro matraci, která je určena dospělému člověku možností máme dost. Pro něj jsou určeny všechny druhy matrací, například pěnové matrace. Aby matrace splňovala ortopedické vlastnosti, je třeba mít na paměti na jakém podkladu je daná matrace umístěna. Pokud zvolíme nesprávný podklad pro matraci, očekávaného odpočinku a zdravého spánku se nedočkáme. I správně zvolená tuhost, lépe řečeno nosnost je hlavním předpokladem pro patřičnou oporu těla a regeneraci během spánku. Pro starší lidi máme na trhu určené matrace s vyšší délkou, která usnadňuje samotné vstávání z postele. Rozšířené jsou zejména taštičkové a pružinové matrace. Jsou dokonale odvětrávatelné a také jsou určeny i na pevné podložky. Na paměti bychom také měli mít, že solidní prodejce nám nabídne na své postele a matrace servis, ale také i profesionální pomoc při výběru matrace. To by mělo platit i při výběru matrace přes internet, i když tyto služby jsou často ne na vysoké úrovni, což je však chybou. Proto bychom při koupi matrace měli zjistit informace, které potřebujeme.